Matbaa uygulaması ilk olarak Uzakdoğu’da kullanılmıştır. Bilinen İlk matbaa, ağaç oyma tekniği kullanılarak. 593 yılında Çin’de kurulmuş ve arından ilk basılı gazete de 700 senesinde. Çin’in Pekin şehrinde çıkarılmıştır. Bununla birlikte sekizinci yüzyılda. Japonya’da da baskı yapıldığı ve İmparatoriçe Shotoko’nun Budizm’in kutsal yazılarını Sanskrit (Hint dili) dilinde Çin alfabesiyle bastırdığı biliniyor.
Tarihte bilinen en eski eksiksiz basma kitap olan. “Tianemmen ruloları” Çin’de M.S. 868’de basılmış ve meydana getirilmiştir. Tek tek harfler kullanılarak baskı yapmayı da. Pi Sheng adında bir Çinli M.S. 1040’da porselenden meydana getirilmiş harfler kullanarak denemiştir. Sheng, hazırladığı baskıları tamamladıktan sonra meydana getirdiği kalıbı. Tekrar bir ısıtma işlemine sokarak üzerindeki harfleri birer birer sökmüştür.
Bir dahaki baskı için harfleri hazırlayabilme imkanı sunan bu teknik sayesinde de şimdilerde “tipo baskı” olarak bilinen baskı türünün temellerini atmıştır.
Matbaa ilk adımlarından bu yana oldukça gelişim göstermiş. Ve günümüze geldiğimizde tamamen dijital ortamlar kullanılarak tasarlanan ve üst düzey makineler sayesinde. Az hata ve kayıpla meydana getirilen baskıları iftiharla sunmaktadır. Günlük hayatta kullanmakta olduğumuz. Kitap, gazete, kartvizit basımı , broşür, dergi, katalog vb. Ürünler matbaada üretilerek kolaylıkla çoğaltılmakta ve geniş kitlelere ulaştırılmaktadır.
Ankara Matbaa. OSTİM Matbaa. Matbaa Ankara