Ankara Matbaa

Matbaacılık ve Tarihçesi

Ankara Matbaa Matbaanın kullanılmaya başlanmasıyla oluşan yazılı basın ürünleri halk kitlelerini derinden etkilemiş ve bu sayede siyasetten askeriyeye…

Matbaanın kullanılmaya başlanmasıyla oluşan yazılı basın ürünleri halk kitlelerini derinden etkilemiş ve bu sayede siyasetten askeriyeye, dinden bilime, edebiyata kadar birçok alanda reformlar gerçekleştirilmiştir.Aydınlanmanın, Rönesansın, modernleşmenin, teknolojinin gelişmesinde matbaanın rolü yadsınamaz büyüklüktedir. Bilgi birikimlerinin aktarılması ve böylelikle genişleyerek gelişip büyümesi ancak insanlığın en önemli iletişim araçlarından biri olan matbaa aracılığı ile mümkün kılınmıştır.

OSTİM Matbaa

Matbaanın icadı ile birlikte yazı daha sistemli bir şekilde bilgiyi çoğaltma, aktarma, yayma ve saklamanın amacı olarak kullanılmaya başlanmıştır. Fakat bu teknolojinin kabul görmesi uzun seneler almış ve bu sebeple matbaacılığın gelişimi uzun sürse de Gutenberg’in çalışması ile matbaacılık gelişmeye başlamıştır.

Kullanıldığı ilk günden günümüze kadar hayatımızı bu kadar etkileyen matbaacılığın kim tarafından ne zaman icat edildiği uzun yıllardır bilim çevrelerinde önemli bir tartışma konusu olagelmiştir. Birçok araştırmacı, 15. yüzyılda Gutenberg’le başlayan bu teknolojinin Çinliler tarafından bulunduğu fikrini savunmuştur. Diğer bir kısım araştırmacılarsa matbaacılığın Japonlar ve Koreliler tarafından geliştirildiği savını öne sürmüştür.

Ankara Matbaa

Tarihte ilk olarak Uzak Doğuda kullanıldığı bilinen matbaacılık teknikleri, sonrasında tüm dünyaya yayılmış ve 1450’de Johannes Gutenberg’in matbaa devrimini başlatmasıyla günümüzdeki seri üretim anlayışı başlayarak matbaacılık sektörü oluşmaya başlamıştır.

Matbaa

Matbaa ilk olarak Uzak Doğuda kullanılmaya başlanmış ve M.S. 593 yılında Çin’de ilk matbaa makinesi icat edilmiştir. İlk matbaacılık teknikleri ve işçilikleri oldukça ilkel olmuştur. Pi Sheng isimli bir Çinlinin porselenden harfler kullanıp bunları teker teker dökerek baskı yapmayı denediği söylenmektedir. Daha sonra Uygurlara geçiş yapan matbaacılık, aslında çok eski geçmişi olan bir baskı tekniğidir.

Ankara Matbaa

Araştırmacıların Tu-Hang mağarasında buldukları bir takım tarih kalıntıları bunu destekler niteliktedir. 5. yüzyıla baktığımızda baskı yönteminin ilk olarak kumaşlara yapıldığı görülmektedir. Matbaaya benzer bir teknikle Mısır’da ağaçtan oyma kalıplarla kumaşa baskı yapılırmış. Zamanla aynı sistemle 9. ve 10. yüzyılda  Arapça metinler de kağıtlara basılmıştır.

Matbaa’larda Üretilen Ürünler

Kartvizit Basımı, Broşür Basımı, Dosya Basımı, Katalog Basımı Ve Kağıt Ürenine Uygulanan Ürünler

Yorum Yap